OVER ONS

PAULIEN HARTOG

'Als mensen zich jarenlang, misschien zelfs al wel hun hele leven lang conformeren aan wat de omgeving van ze vraagt, dan kunnen ze het besef van het eigen ik soms volledig kwijtraken. In onze jonge jaren krijgen we vaak al veel goedbedoelde boodschappen mee. Ook ik heb er een aantal meegekregen.'

- door: Lily Tomlin

‘Je speelt het spel niet voor de knikkers!’ Mijn ouders wilden mij daarmee goed doen. Geniet gewoon van het spelletje, winnen is niet zo belangrijk. Maar ik heb daaruit ook geleerd dat ik niet voor mezelf op mocht komen. Winnen kreeg een vieze bijsmaak.

 

‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.’ Prachtig en goed bedoelt natuurlijk. Immers als ik zelf iets als onplezierig ervaar, dan zal een ander dat waarschijnlijk ook als onplezierig ervaren. Maar voor mij betekende het ook dat ik altijd maar lief moest zijn voor een ander en daarmee ging ik volledig voorbij aan mezelf.

 

‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Wat ik ook zou doen, nooit was het goed genoeg, ik zou nooit die mooie zwaan zijn.

20180819_135706.jpg

Via allerlei maskers en trucjes proberen we te ontsnappen aan onze pijn. We onderdrukken onze eigen ik en daardoor kan het verlangen naar ons zelf zijn juist groter en groter worden. De oorspronkelijke en pure behoeften van het eigen ik kunnen dan niet meer vrijuit uitgesproken worden. En dus gaan we via allerlei gedrag een beroep doen op de ander om alsnog te ontvangen wat we zo hard nodig hebben. En dan zijn we hoe langer en hoe meer niet meer zelf aanwezig in het hier en nu.

 

Wat mij raakt, is wanneer ik de werkelijke ik, het pure en oorspronkelijke zelf, van de ander tegen kom. Als mensen vanuit hun hart gaan voelen in plaats van in hun hoofd te beredeneren wat ze nodig hebben, dan gebeurt er vaak Veelgoeds.

Tijdens het werken met opstellingen zijn er vaak maar weinig woorden nodig. Er wordt vanuit het ‘zijn’ ervaren wat er nodig is. Je voelt het met je hart, zonder vanuit je hoofd dingen te beredeneren. Dan ontmoet je werkelijk de ander, de authentieke mens en dat ontroert mij telkens weer.

Als ik in groepjes werk, komen we vaak al in een heel kort tijdsbestek tot een soort ‘groepsgeborgenheid’. Er wordt een veilige plek gecreëerd die het mensen mogelijk maakt werkelijke stappen te zetten. Ik lever daaraan graag mijn bijdrage, door ook mijn authentieke zelf te laten zien. 

 

Ik ben vele jaren werkzaam geweest als ambulant begeleider in de zorg en heb daarbij gewerkt met jong volwassenen met gedragsproblematiek, in de begeleiding met kinderen en  ouderen en mensen met een (aangeboren) beperking. De afgelopen jaren heb ik mij meer en meer gespecialiseerd in het geven van workshops en individuele coachtrajecten. Bij NTI/NLP te Limmen heb ik vele uren mogen assisteren en ik help mensen door middel van metaforisch coachen in de Sociale Winkel te Broek op Langedijk.

 

Neem voor nadere informatie contact met mij op.