• Yvonne Wortman

Ontmaskerd

Wie wordt ontmaskerd, wordt gevonden

En zal zichzelf opnieuw verstaan

Huub Oosterhuis


In mijn jongste jaren speelde ik graag de clown. Ik was een meester in ‘gekke bekken’ trekken. Pas veel later begreep ik, dat ik dat deed om maar vooral het kwetsbare meisje dat ik was, te beschermen.

Jaren later, tijdens mijn brugklasjaar, hing ik de stoere meid uit. Je kent haar vast wel, dat ene stoere meisje uit de klas, dat meisje dat net doet alsof niets haar kan raken, dat net doet alsof ze zich nergens iets van aantrekt en net doet alsof het haar allemaal niet interesseert. Die ene, stoere meid, die zich niets aantrekt van de mening van een ander. Misschien keek je stiekem wel een beetje tegen haar op? Meegaan met de mode, zich confirmeren aan de groep, luisteren naar de leerkracht of die zo begeerde popster, ze had er letterlijk lak aan. Of misschien vond je haar wel vreselijk irritant. Juist omdat ze zichzelf zo buiten de groep plaatste, zich niet zo gedroeg als de rest?


Wat het ook mag zijn, ik ken dat stoere meisje vreselijk goed, ze heeft later in haar leven nog vreselijk vaak heel stoer moeten zijn. Maar diep van binnen weet ik om haar eenzaamheid en haar wens gezien te worden en er bij te horen. Ik ken ook haar diepe angst. De angst om juist dat gezien worden. Ik weet dat ze vreselijk haar best gedaan heeft, juist om dat te doen wat er van haar verwacht werd. Alleen…. het lukte haar niet. De extra aandacht van leerkrachten. Het telkens weer voor de klas moeten komen om huiswerk te laten overhoren. Het dichtslaan en het dan helemaal niet meer weten. Het op je donder krijgen voor de klas, omdat je ‘weer’ niet geleerd had, terwijl je tot diep in de nacht geprobeerd had je huiswerk juist wel te doen. De stoere meid die ik liet zien, die zich nergens iets van aan trok, die stoere meid was diep van binnen doodsbang om nog naar school te gaan. Maar dat … mocht niemand weten.


Tijdens tests die werden gedaan om te kijken of ik wel op het juiste niveau zat, werd gezegd dat ik nooit een talenwonder zou zijn. Ik kon me maar beter focussen op de dingen die ik wel kon. Inmiddels weet ik dat tests niet zo veelzeggend zijn. Ik spreek en schrijf behoorlijk wat talen vloeiend, zelfs Nederlands, waarvoor ik op de middelbare school de ene na de andere onvoldoende scoorde en ik spreek tegenwoordig ook ‘de taal der liefde’. De mooiste taal die er bestaat, waar je vaak geen woorden voor nodig hebt, waarbij maar één ding werkelijk telt: jezelf laten zien, naakt en kwetsbaar.


En juist die kwetsbaarheid, jezelf durven laten zien, is ook nu weer even aan de orde. Een blog schrijven, een website online zetten, ook dat is iets van jezelf laten zien. Het voelt naakt en kwetsbaar. Een angstig stemmetje diep van binnen: wie denk jij wel dat je bent, jezelf zo te laten zien, trots te zijn op wat je doet en op wie je bent? Je schrijfsels de wereld in sturen, is ook een stukje van jezelf laten zien, van jouw ‘ik ben’. Maar… alle twijfels ten spijt… de website is er, mede dankzij Davey Moons die hem voor mij ontworpen heeft en dat alleen maar zo heeft kunnen doen, door goed te luisteren naar mijn ‘ik ben’, waarvoor grote dank. En ja, dit is wie ik ben, dit is wat ik het liefste van alles doe, dit is waar mijn hartje sneller van gaat kloppen.


Dus, daar ben ik dan, trots, dankbaar, ontmaskerd en wel met www.veelgoedscoaching.nl

159 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven