OVER ONS

YVONNE WORTMAN

'Als ik geen liefde zie, heb ik niet goed gekeken.'

- uit: ECIW

SAMENWERKINGEN

Een kind weet vaak zelf niet zo goed waarom het doet, wat het doet. Eenmaal volwassen geworden, weten we het vaak nog steeds niet zo goed. We doen wat we geleerd hebben. Of juist niet.

 

Zoals veel mensen met mij, heb ik als kind geleerd dat ik altijd maar moest presteren, moest voldoen aan ‘de norm’. Vooral hard werken en goed je best doen, daar kwam je verder mee. Ik leerde al erg jong mijn mannetje te staan, nam in het gezin de plek in van ouder en raakte ongemerkt steeds verder verwijderd van mijzelf en van wie ik in essentie ben. Ik functioneerde voornamelijk op de als kind door mij geleerde overlevingsstrategieën: stoer, sterk en vooral dapper. Strategieën die op latere leeftijd niet meer zo heel handig bleken te zijn. 

33171957_1727720073970476_18744708563740

In mijn werk zag ik veel jonge mensen al op dezelfde manier door het leven gaan. Het raakte mij vaak diep. Dit heeft mij er toe bewogen de opleiding tot kinder- en jongerencoach te volgen aan de Academie voor Psychodynamica. Inmiddels werk ik met veel plezier met kinderen en jongeren aan hun doelen en ben ik er alleen nog maar meer van overtuigd geraakt dat al het menselijk  handelen telkens weer alleen maar om liefde draait.  Zelfs als we van sommige gedragingen in eerste instantie helemaal niets snappen.

 

De kunst van verbindende communicatie, de basis van elk coachtraject, is voor mij zonder oordeel naar de ander kijken en met name: achter het vaak onbegrepen gedrag kijken. Pas als je de ander werkelijk kunt zien, zijn of haar hulpvraag werkelijk hoort, heb je een vertrekpunt. Een vertrekpunt van waaruit gewerkt kan worden aan de doelen die behaald willen worden.

Neem voor nadere informatie contact met mij op.